Emoțiile primei zile de școală pentru boboci și bucuria revederii pentru cei care și-au făcut deja prieteni de clasă pot fi cu greu cuprinse în cuvinte. Și nu ar trebui perturbate de aparițiile politicienilor pe scenele din curtea școlii.
Cine a mers astăzi cu copiii la școală știe câtă nerăbdare și câtă curiorizate aveau elevii, cum tot ce voiau era să ajungă în sala de clasă, să povestească, să se simtă încurajați și înțeleși.
Astăzi, ar fi fost bine să îi lăsăm pe elevi și profesori să se întâlnească în liniște, să-și facă împreună planuri pentru anul școlar pe care îl au în față.
Vorbele iscusite ale politicienilor rostite în careul de la școală nu țin loc nici de programă coerentă, nici de școli modernizate, curate și sigure, nici de examene predictibile și care să încurajeze dezvoltarea abilităților, și nu memorarea rigidă.
Realitatea este că în „România educată” a lui Klaus Iohannis anul școlar începe cu vestea că vor fi tăiate unele finanțări din PNRR care ar fi modernizat sau construit școli și laboratoare, pentru că guvernul Ciolacu a fost incapabil să se țină pe angajamente. Ministra educației schimba din nou săptămâna trecută criteriile pentru obținerea unor burse pentru elevi. Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că elevii navetiști și-au plătit singuri transportul, deși Ministerul se lăuda că va fi gratuit. Premierul Ciolacu nu are gata proiectul cu grilele de salarizare pentru profesori, deși a promis că îl prezintă până pe 15 iulie.
Inadecvarea președintelui Iohannis a fost din nou la înălțime astăzi, pe scena din curtea Școlii 162, vorbind unor copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, despre „paradigma perimată” din educație, promițând susținere pentru creșterea salariilor profesorilor și „investiții serioase” în învățământ.
Un profesor eșuat la Palatul Cotroceni.