Despre mine

Stelian Ion

După o perioadă de activism civic, am intrat în USR pentru a pune capăt abuzurilor din administrația constănțeană măcinată de zeci de ani de corupție, pentru a stopa abuzurile din administrația centrală, pentru a lupta pentru adevăr și dreptate, pentru o justiție independentă și puternică.

Ca parlamentar, am obiective clare: susținerea legilor care să facă sistemul judiciar mai eficient și mai apropiat de oameni, care să garanteze independența magistraților și decizii corecte pentru cetățeni.

În lunile de mandat ca ministru al Justiției (decembrie 2020 – septembrie 2021), am finalizat și am lăsat la cheie legile justiției, Codul penal și Codul de procedură penală, am deblocat concursurile de la INM și proiectele referitoare la digitalizarea sistemului judiciar, pentru un acces mai ușor al oamenilor la justiție.

Am propus legi pentru sistemul judiciar, menite să rupă legăturile dintre politicieni și justiție, am susținut o nouă procedură de numire a procurorilor de rang înalt și trecerea Poliției judiciare în subordinea parchetelor.

Întărirea activității DNA și DIICOT prin suplimentarea numărului de procurori, refacerea competențelor DNA prin redarea atribuțiilor de anchetare a magistraților, reformarea CSM prin promovarea unei noi modalități de alegere a membrilor sunt alte proiecte importante pe care le-am propus și susținut.

Mă opun cu tărie tuturor celor care vor să slăbească justiția și să o întoarcă în perioada în care România era în afara Uniunii Europene.

În primul mandat de deputat (2016-2020), am dus o bătălie constantă în Comisia juridică împotriva modificărilor nocive la legile justiției comandate de Liviu Dragnea. În plus, am redactat zeci de sesizări la Curtea Constituțională pentru a bloca legile care favorizau infractorii promovate de PSD.

În actualul mandat de deputat, continui lupta cu hidra PSD, căreia i s-a alăturat PNL, refăcând USL.

Îmi doresc o țară fără penali în funcții publice și fără categorii speciale și plagiatori. Susțin eliminarea pensiilor speciale. Am demisionat din Camera Deputaților, alături de colegii mei din USR, aproape de finalul primului mandat tocmai pentru a nu beneficia de pensiile speciale stabilite pentru parlamentarii care au mandat complet.