Secția pentru procurori a CSM i-a transmis ministrei Gorghiu că a făcut o alegere proastă pentru conducerea Secției de combatere a corupţiei din DNA

dec. 5, 2023 | Justiție

Avizul negativ primit de procuroarea Mihaiela Iorga Moraru ar trebui să o oprească pe dna Gorghiu.

Îi solicit ministrei Justiției să țină cont de avizele Secției pentru procurori a CSM atunci când trimite propunerile pentru ocuparea unor funcții de conducere în DNA, DIICOT și PG la președintele Iohannis. Acum este cazul dnei Iorga Moraru, data viitoare poate fi altcineva.

Practica fostului ministru Predoiu, de a insista cu propunerile în ciuda avizelor negative ale CSM, și înțelegerile acestuia cu președintele Iohannis ne-au dus în situația de a avea, de exemplu, la conducerea DIICOT un procuror vulnerabil, care a și demisionat ulterior.

Insistența cu care au acționat Predoiu și Iohannis pentru a nu schimba procedura de numire a procurorilor șefi prin noile legi ale justiției și refuzul de a accepta ca CSM să aibă un aviz conform, nu consultativ, pot ascunde interese politice de a controla justiția și a interveni când este cazul.

Ministra Justiției ar trebui să țină cont de interesul public de a avea o justiție independentă și imparțială și să nu permită, prin nesocotirea unui aviz negativ al CSM, să hrănească suspiciunile privind implicarea politicului în justiție.