Cazul Adamescu, infractorul-fugar de lux, care a fost scăpat de Curtea de Apel București de mandatul european de extrădare, ilustrează cât se poate de bine impasul în care se află justiția penală.
Cum s-a ajuns aici?
Reforma justiției și lupta anticorupție au fost abandonate la cel mai înalt nivel. Președintele Iohannis, cel mai îndreptățit să dea semnale pentru a încuraja justiția penală, a ales nu doar tăcerea, ci și pactul cu grupările antireformiste. Prin oamenii lui, Predoiu și Gorghiu, la vârful justiției au ajuns persoane controversate, dispuse să răspundă comenzilor politice. Codul penal și cel de procedură penală, precum și ultimele modificări la legile justiției, care creează pârghiile pentru acapararea și controlarea sistemului judiciar, sunt marca Predoiu.
În perioada scurtă în care am fost ministru al Justiției, am făcut numeroase demersuri, consemnate ca atare în presa vremii, pentru aducerea în țară a fugarului Adamescu: întâlniri cu ambasadorul Marii Britanii, numeroase adrese și memorii către autoritățile britanice. Proiectul de lege depus ca deputat pentru a-i împiedica pe infractori să mai fugă din țară vine ca o completare a acestor demersuri de a face să funcționeze justiția penală în România.
Aflăm din presă că dosarul fugarului Adamescu a stat trei ani în camera preliminară, deși legea prevede termene mai strânse. Ce au făcut CSM și Inspecția judiciară în tot acest timp? Ce a făcut ministrul Justiției pentru a proteja respectarea legii?
Campania lansată de ministra Gorghiu, care se laudă cu fiecare infractor român adus în țară pentru a răspunde penal, are și acest rol, să acopere tocmai aceste eșecuri sonore. Justiția se rostogolește abrupt spre prăpastie, în timp ce Iohannis e, ca de obicei, în vacanță, Gorghiu e în campanie electorală, iar Predoiu se face că reformează Poliția.