Interviul publicat de Ziariștii:
„Stelian Ion nu se numără printre anonimii harnici și entuziaști ai USR. El a depășit de mult această etapă, în care, fără a avea scutul notorietății, salva spații verzi la Constanța exact cum o făcea Nicușor Dan la București. Între timp, avocatul dobrogean, a cărui biografie include două diplome de șef de promoție – la admiterea în Barou și la examenul de definitivat – și o medalie de vicecampion național la baschet, a adunat două mandate de deputat și 8 luni de ministeriat. Și nu orice minister, ci unul cu greutate – cel al Justiției. Atunci a aflat câte parale face, cu adevărat, Klaus Iohannis, cel pe care-l votase și în 2014, și în 2019, „ca să nu ajungă PSD la Palatul Cotroceni”. Dar a ajuns la Palatul Victoria, adus chiar de Iohannis, prin alungarea USR-ului de la guvernare!
Stelian Ion este deputat USR, a fost ministru al Justiției și în prezent candidează pentru funcția de primar al orașului Constanța, în care s-a născut pe 24 iunie 1977. Este a doua sa încercare, dar de data asta nu mai e susținut doar de USR, ci de o formulă politică mai largă: USR – PMP – Forța Dreptei, reunite în Alianța Dreapta Unită. Principalii săi adversari sunt Vergil Chițac (PNL) și Horia Constantinescu (PSD).
Hotărârea sa de a face reforme în justiție i-a adus lui Stelian Ion adversitatea președintelui pe care-l votase de două ori, Klaus Iohannis, care – prin intermediul maronetei de atunci, Florin Cîțu – l-a eliminat din Guvern. De acolo a pornit criza politică în urma căreia Iohannis a hotărât să-și trădeze electoratul, alungând USR de la guvernare și readucând PSD în Palatul Victoria după numai 8 luni de pauză.
Baschetbalistul Stelian Ion, în orașul fotbalului și al tenisului
Stelian Ion (46 de ani) este constănțean get-beget, așa cum îi place să spună. A copilărit în cartierul Tomis Nord, un cartier verde și liniștit al Constanței, în apropierea Parcului Tăbăcărie, de care se simte foarte atașat.
A urmat cursurile Școlii generale nr. 29, aflată la doi pași de casă. În gimnaziu a participat la unele Olimpiade locale și județene de limba română și matematică, dar a fost atras mai mult de sport.
A jucat baschet mai mulți ani, devenind vicecampion național în 1988, la Târgoviște, la vârsta de 11 ani. În orașul fotbalistului Gică Hagi, al tenismenilor Simona Halep și Horia Tecău ori al tenismenei de masă Luiza Samara, Stelian Ion juca baschet. Nu era un Michael Jordan, dar are dexteritate și acum când aruncă la coș.
Ca orice elev al acelor vremuri, a fost făcut pionier. Își amintește de modul în care se construia în mintea tinerilor patriotismul în “Epoca de Aur”: un amestec de adevăruri și mistificări. Mai puține adevăruri și mai multe minciuni.
Are și amintiri plăcute din perioada copilăriei: tinerii aveau posibilitatea să facă sport, erau încurajați în acest sens, existau terenuri sau măcar maidane pe care să bați mingea sau să te iei la trântă cu prietenii. Parcurile copilăriei sale erau îngrijite, iar orașul era unul verde – așa își amintește.
Dar tot cu ochi de copil a văzut și partea întunecată a regimului comunist: de la lipsurile cu care se confruntau majoritatea românilor, lipsa alimentelor, economia la energia electrică și desele întreruperi de curent, până la teroarea în care erau ținuți oamenii, care nu se puteau exprima liber fără riscul de a-și pierde libertatea.
Cu corul Vox Maris la Gorizia și la Ankara
O răscruce a vieții sale a fost alegerea liceului. Înclinațiile native duceau mai degrabă spre un liceu sportiv, însă o accidentare survenită în timpul școlii generale l-a determinat să aleagă un liceu cu profil real, de matematică-fizică: Liceul Teoretic Ovidius.
În “scumpii an de liceu” – vorba cântecului – s-a îndepărtat însă de profilul real, în principal din cauza stilului impus de profesorul de matematică. Adolescentul Stelian Ion s-a apropiat de zona umanistă.
La un moment dat, mai mult în joacă, a participat la o selecție făcută de dirijorul Boris Cobasnian pentru formarea corului Vox Maris, care urma să participe la un concurs internațional în Italia. A fost admis, a participat la cursuri intensive și, în 1995, a participat la Concursul Internațional de Muzică Corală de la Gorizia. Apoi, în 1996, la Ankara, în Turcia.
În 1996 s-a înscris la cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București, în urma unui examen riguros.
A participat la grevele studențești prin care se revendicau condiții mai bune în cămine. Își amintește bucuria resimțită după ce Convenția Democratică a câștigat alegerile împotriva PDSR și a lui Ion Iliescu, în 1996 – prima schimbare de regim după ștafeta comunistă Ceaușescu – Iliescu. A fost impresionat, la acea vreme, de dezbaterea cu președintele Emil Constantinescu, la întâlnirea pe care acesta a avut-o cu studenții în Aula Magna a Facultății de Drept.
Activistul civic de la Verde Urban
După facultate a revenit în Constanța, a susținut examenul de intrare în Barou, obținând în 2002 cea mai mare notă. Apoi, după doi ani ani de stagiatură, și-a dat definitivatul, fiind șef de promoție. Le-a avut maestre pe doamnele avocat Doina Hahui și Ioana Focșa, cărora le este recunoscător.
Stelian Ion a militat întotdeauna pentru un mediu sănătos. A ieșit în stradă și a participat la zeci de proteste împotriva folosirii cianurilor la Roșia Montană și a exploatării gazelor prin metoda fracturării hidraulice. Ulterior, după ce a ieșit la iveală jaful făcut de administrația Mazăre cu patrimoniul Constanței prin metoda retrocedărilor ilegale și au început construcțiile pe spațiile verzi ale Constanței, Stelian Ion a demarat, fie ca reprezentant al Asociației Verde Urban, fie ca avocat, mai multe procese în instanță, prin care a blocat unele proiecte abuzive, salvând astfel câteva mii de metri pătrați de spații verzi. Ceea ce făcea ONG-istul Nicușor Dan în București făcea și ONG-istul Stelian Ion în Constanța.
Lupte grele cu Iordache – „Altă Întrebare”
În 2016, inspirat de acțiunile lui Nicușor Dan și de faptul că protecția mediului și a patrimoniului a îmbrăcat o formă politică, mai întâi la București, apoi în toată țara, Stelian Ion a fondat – împreună cu o mână de oameni – filiala USR Constanța. În luna decembrie a aceluiași an a fost ales deputat.
Au urmat “epoca Dragnea” și asaltul agresiv asupra justiției din perioada 2017-2019, culminând cu oribila OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă. Stelian Ion a participat, în calitate de cetățean, la zeci de proteste îndreptate împotriva abuzurilor PSD și a încercării de distrugere a justiției.
În calitate de membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților și al Comisiei Speciale conduse de sinistrul Florin Iordache („Altă Întrebare”), Stelian Ion a luptat în Parlament împotriva mutilării legilor justiției, a Codului penal și a celui de procedură penală. Datorită uriașei presiuni publice, PSD nu a reușit să impună, la acel moment, toate modificările dorite.
În septembrie 2020, după prăbușirea “regimului Dragnea” la nivel național, respectiv a „regimului Mazăre – Nicușor Constantinescu” în Constanța, Stelian Ion a candidat pentru Primăria orașului său natal, unde a fost foarte aproape de a câștiga. Deși actualul primar, Vergil Chițac, și partidul acestuia, PNL, îl cotau – folosind date eronate – la 12%, Stelian Ion a obținut un scor electoral de 24%, clasându-se cu foarte puțin în urma candidatului PNL, dar înaintea celui de la PSD, Decebal Făgădău.
În decembrie 2020, Stelian Ion a obținut un nou mandat deputat, apoi a fost numit ministru al Justiției în Guvernul PNL-USR-UDMR. Din această funcție a inițiat o serie de reforme legislative, însă acestea au fost blocate de președintele Klaus Johannis.
Pe lângă propunerile de reformă din justiție, care aveau la bază întărirea independenței magistraților, promovarea acestora pe criterii meritocratice și eliminarea politicului din justiție, declanșarea procedurii de selectare a procurorilor de rang înalt a stârnit nemulțumirea președintelui, care a forțat revocarea lui Stelian Ion din funcția de ministru. Miza lui Iohannis era evidentă și s-a confirmat în timp: controlul absolut pe numirile în funcțiile de procuror de rang înalt, pentru a controla politic dosarele cu miză.
Stelian Ion este căsătorit și are doi copii: Clara-Ania (născută în 2015) și Carol-Damian (născut în 2019).
Citiți mai jos interviul cu Stelian Ion, care n-a lăsat să treacă anii pe lângă el cu indolența celor ce se cred nemuritori!
„Iohannis s-a enervat pentru că sesizasem Comisia de la Veneția. Povestea cu refuzul de avizare a Programului «Anghel Saligny» a fost doar un pretext ieftin. La minister nici nu aveam toată documentația pentru a da avizul”
Reporter: Domnule deputat, dacă v-ar întreba cineva ce detalii inedite din copilăria/adolescența/studenția dvs. vă vin în minte, “la prima strigare”, ce i-ați spune?
Stelian Ion: Am fost făcut direct pionier, n-am trecut prin etapa “șoim al patriei”, pentru că la grădiniță nu am mers decât o scurtă perioadă. Îmi amintesc că am avut ceva emoții când m-au făcut pionier. Ni se inoculase ideea că participăm la un eveniment important. Cămășile acelea alb imaculat și cravata roșie, prinsă cu inel, aveau și ele rolul lor. Ulterior nu puteam să le mai sufăr. Ba nu găseai inelul de cravată, ba nu găseai cravata… iar dacă nu aveai matricola cusută pe mâneca uniformei, erai muștruluit. După ’89 am fost cei mai fericiți că am scăpat de uniforme. Era prea multă militărie pentru niște copii. Iar odele aduse “celui mai iubit fiu al poporului” erau scârboase de-a dreptul, chiar și pentru un copil căruia, în mod normal, nu ar fi trebuit să-i pese de astfel de lucruri. Am avut întotdeauna ceva care m-a împins să ies din rând, să comentez, să mă revolt împotriva unor reguli absurde.
Reporter: Un exemplu?
Stelian Ion: Eram, la un moment dat, la o coadă la lapte, pe atunci se dădea pe cartelă – dacă le povestești copiilor acum, le e greu să înțeleagă. Și m-am apucat să comentez, spunând în gura mare că nici măcar hârtie igienică nu găsești prin magazine. O vecină care m-a auzit m-a luat deoparte și a strigat la mine: “Copile, vrei să le faci probleme alor tăi?! Nu mai spune așa ceva în gura mare!”.
Reporter: Școala cum era?
Stelian Ion: Legat de școală, îmi amintesc cu plăcere de unii profesori. Aveam înclinație nativă spre sport, alergam bine, ne învățase profesorul de sport Radu Mușat și elemente de gimnastică, jucam handbal, baschet. Am avut norocul ca la Școala generală nr. 29 să avem sală de sport. La un moment dat, mă bătuse gândul să fac studii de specialitate și să mă fac profesor de sport. O întâmplare, un mic accident, în urma căruia mi s-a secționat un tendon la mâna stângă, m-a deturnat din acest drum.
Reporter: Vi-l amintiți pe cel mai bun prieten din copilărie?
Stelian Ion: Am avut mai mulți prieteni buni în copilărie, nu doar unul singur. Erau vecinii mei, cu care am crescut împreună, cu unii fiind și colegi de clasă în școala generală, cu unii și în liceu. Ne petreceam iernile geroase în zăpadă, alunecând cu săniile pe străduțele din jurul blocului, sau în Parcul Tăbăcărie, făceam oameni de zăpadă, băteam mingea de dimineața până seara în curtea școlii, în parc sau pe maidanul de lângă bloc. Ne jucam cu “tubermanele” sau cu praștiile, “de-a v-ați ascunselea” ori ”baba-oarba” în scările de bloc… sau ”lapte-gros” ori ”frunza”… Perioada copilăriei îmi este legată de Parcul Tăbăcărie, în care am petrecut mult timp. Îi știu fiecare colțișor. Jucam fotbal acolo, ne dădeam în leagăne, făceam tot felul de trăsnăi. Ne suiam din mers în trenuleț sau îndreptam aspersoarele spre șină, sugrumam furtunul și dădeam drumul apei când trecea trenulețul pentru a-i “răcori” pe călători. La un moment dat, când încercam să prind o broască cu o petală de trandafir și un ac, am căzut în lac și am ieșit de acolo plin de mătasea broaștei. De ce prindeam broaște? Să le aruncăm în balconul vecinului, care ne tăiase mingea pentru că făceam gălăgie pe maidanul de lângă bloc. Eram năzdrăvani ca toți copiii… Fiecare început de an școlar mă prindea cu temele nefăcute, pentru că mă distram toată vara.
„Revoluția am petrecut-o ca Ciolacu: la televizor. Dar eu aveam 12 ani. El, în schimb, are certificat, cică a fost «mare revoluționar»”
Reporter: La Revoluție aveați 12 ani. Cum ați trăit evenimentele?
Stelian Ion: Revoluția am petrecut-o ca Ciolacu: la televizor. Aveam 12 ani. Ciolacu e mare revoluționar, cică. Asta e o nedreptate imensă pentru cei care au murit sau au fost răniți ori și-au riscat viața la Revoluție. Au existat foarte mulți profitori care n-au avut nicio legătură cu Revoluția, dar au reușit să-și obțină acel certificat, doar pentru beneficii. Țin minte ca ieri ziua aceea de decembrie când s-a anunțat la TVR că Ceaușescu a fugit. Eram în vacanța de iarnă, eram singur acasă, căutam ceva prin balcon când am auzit la televizor că “dictatorul a fugit”. Nu-mi venea să cred, eram șocat. Pe atunci nu existau telefoane mobile să vorbim între noi. N-aveam stare în casă, am ieșit în goană afară, unde erau câțiva prieteni, le-am spus și lor. Au crezut că e o farsă, după care am zbughit-o cu toții în case și am rămas cu ochii lipiți de televizor. Părinții erau la serviciu. Tatăl meu era la București atunci, se întorcea la Constanța. Aveam mari emoții în zilele acelea ori de câte ori trebuia să plece de acasă. În zilele acelea, de Crăciun, am primit în dar cel mai prețios cadou: un peruș galben pe care l-am numit Guriță, un prieten drag pe care l-am îmblânzit încât mă lăsa să-l iau în mână. Ne-a făcut zilele mai frumoase timp de vreo 7 ani. (Peruș = specie de papagal cu ciocul lung și cu coada ascuțită, care nu imită sunetele articulate – n. red.)
Reporter: Familia?
Stelian Ion: Pentru mine, familia înseamnă enorm. Am avut modelul părinților mei, care s-au cunoscut și s-au căsătorit de tineri și au rezistat împreună tuturor încercărilor vieții. Dacă voi reuși să fiu pentru copiii mei un părinte bun măcar pe jumătate din cum au fost ai mei pentru mine, înseamnă ca am fost un părinte grozav. Ai mei au reușit să mă facă în permanență iubit, să mă încurajeze, să-mi fie aproape ori de câte ori mi-a fost greu. Au făcut eforturi mari să nu duc lipsă de nimic, într-o vreme când nu prea aveai din ce și nu prea găseai de niciunele. O să-mi amintesc întotdeauna momentul în care mi-au făcut cadou, de ziua mea, un Pegas Modern. Mi-au urat “La mulți ani!” dimineața și m-au rugat să le aduc un pahar cu apă. Când am deschis ușa la sufragerie, am dat peste o bicicletă strălucitoare, roșie, cum nici nu visam. O asamblaseră de cu seara, în liniște, să nu aud nimic. În anii aceia m-au trimis în tabere, m-au încurajat să fac sport, m-au ținut la facultate la București, cu un efort pentru care le voi fi întotdeauna recunoscător. Și mai ales pentru faptul că am știut că, orice s-ar întâmpla pe lumea asta, cineva este lângă mine, mă sprijină și mă iubește necondiționat. Acum, pentru mine, cea mai mare plăcere este să-i văd cât sunt de bucuroși, de zâmbitori când se joacă împreună cu nepoții lor – copiii noștri.
Reporter: Soția?
Stelian Ion: Soția mea este o floare rară. Plină de frumusețe, de viață și de optimism, cu o energie bună, cu o preocupare de a ajunge la esența lucrurilor. Suntem diametral opuși din unele puncte de vedere și asta face să ne completăm, să învățăm unul de la altul în permanență. Este sursa mea de vitalitate.
Reporter: Copiii?
Stelian Ion: Puii de om sunt adorabili și, uitându-mă la ei, îmi amintesc în permanență cât de norocos sunt. Diferiți – ea artistă, el sportiv, se ciondănesc în permanență ca șoarecele și pisica, după care se îmbrățișează și se împacă. Mă uimesc cu agerimea lor, iar uneori îmi bagă bateriile în scurtcircuit. Clara are 9 ani și face balet, îi place să citească povești și să deseneze. Carol – 5 ani – este în continuă mișcare, a învățat să meargă foarte repede, are forță, echilibru, are înclinații sportive și urmează să-l înscriu la un sport. Am o preocupare permanentă: să nu lipsesc prea mult de lângă ei. Degeaba salvezi lumea întreagă dacă nu ești alături de copiii tăi atunci când au nevoie de tine!
„Când am aflat ca vor să facă un bloc de 6 etaje pe spațiul verde de pe strada Suceava, adică lângă locul în care am copilărit, mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica. Și în final, după doi ani de procese și zbateri, am reușit”
Reporter: Când, cum și de ce ați intrat în politică? De ce la USR?
Stelian Ion: Pentru mine, declicul s-a produs acum 10 ani, prin 2014, când interesele găștii PSD-iste (Radu Mazăre / Nicușor Constantinescu – n. red.) au ajuns și în cartierul în care am copilărit, Tomis Nord. Când am aflat ca vor să facă un bloc de 6 etaje pe spațiul verde de pe strada Suceava, adică lângă locul în care am copilărit, am simțit o revoltă atât de mare, încât mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica. Și în final, după doi ani de procese și zbateri, am reușit. Am stat de vorbă cu zeci de vecini, am strâns sute de semnături, am făcut zarvă în cartier. Le-am blocat mizeria de PUZ, demonstrând în instanță și complicitatea Agenției pentru Protecția Mediului Constanța. Am mers mai departe, prin implicarea vecinilor și a avocaților care au preluat dosarul început de mine, am câștigat în instanță inclusiv anularea dispoziției lui Mazăre de împroprietărire pe acel spațiu verde. Am salvat atunci, dintr-un foc, vreo 4.000 de metri pătrați de spațiu verde. Dar proiectele imobiliare aberante, abuzive, ilegale, care distrugeau hectare de verdeață și mutilau orașul, au continuat, așa că am continuat și noi. Am fondat împreună cu câțiva prieteni asociația Verde Urban, cu care am mai pornit niște procese. Dar tot era infim. Ceea ce a realizat Nicușor Dan la București am realizat și noi la Constanța: că nu putem reda direcția corectă doar prin procese, abuzurile sunt prea multe și prea mari, resursele celor ce distrug orașul sunt uriașe.
Reporter: Și? Care era soluția?
Stelian Ion: Am realizat atunci că trebuie să intrăm în politică, să tăiem răul de la rădăcină. Și ne-am alăturat – o mână de oameni din Constanța – mișcării pornite de Nicușor Dan în toată țara. Am fondat USR Constanța vreo 17 oameni, în vara lui 2016, după alegerile locale. Ne-am organizat și am fost prinși în decembrie 2016 în vâltoarea alegerilor parlamentare. Am ezitat atunci să candidez, din mai multe motive: nu-mi dorisem niciodată o astfel de carieră; după ani de avocatură, începusem să am o clientelă stabilă; Clara, fetița noastră, avea un an și jumătate, și ideea de a face naveta împreună cu familia nu era deloc ademenitoare. Nu aveam niciun fel de experiență, nu știam cum se face o campanie electorală, eram puțini oameni, nu aveam nicio finanțare de la niciun Soros. Dar surpriza s-a întâmplat: am obținut un scor neașteptat de bun, am devenit deputat, am scos și un de senator la Constanța, așa că din decembrie 2016 am început să fac naveta Constanța – București, cu soția și cu fetița. N-am putut să stăm separați, am vrut să fim împreună. Jumătate de săptămână stăteam la București, jumătate la Constanța, iar în timpul vacanțelor parlamentare acasă, la Constanța.
„Iordache și Nicolicea – vă dați seama?!”
Reporter: Cum a fost impactul cu viața de parlamentar?
Stelian Ion: Nou intrat în Parlament, fără a fi familiarizat cu procedurile parlamentare și cu jocurile politice, m-am trezit dintr-o dată pe câmpul de bătălie cel mai dur: în “Comisia Iordache”, apoi în Comisia specială pentru legile justiției, ambele conduse de Florin Iordache, și în Comisia juridică de disciplină și imunități, condusă de Eugen Nicolicea. Iordache și Nicolicea – vă dați seama?! Am înțeles cu toții că miza era colosală: o gașcă penală PSD-istă voia să scape de dosarele penale instrumentate de DNA, voia să distrugă efectiv DNA-ul și să acapareze întreaga justiție. Episodul OUG 13 a fost vârful aisbergului. De la bătălii pentru spațiile verzi și protejarea Constanței împotriva aberațiilor urbanistice, m-am trezit prins într-o încleștare mult mai dură, între o gașcă securisto-politico-mafiotă și o parte a sistemului judiciar care nu se lăsa îngenuncheată, o mână de oameni admirabili susținuți în stradă de o parte importantă a societății, de Comisia Europeană, de ambasadele unor state democratice. Am avut, în cele trei comisii, sute de ore de confruntări dure, cu luări de cuvânt, cu tăieri de microfon, cu dispute acide. După doi-trei ani de dezbateri furtunoase, de proteste de stradă, de contestări la CCR, am reușit să blocăm mare parte din nenorocirile pe care le puseseră la cale Dragnea și clica sa. Doar că, după ce ne-a alungat de la guvernare, Iohannis și-a dat arama pe față și a îngenuncheat justiția, în cârdășie cu PSD-ul lui Ciolacu, mult mai rău decât Dragnea.
„Iohannis avea alte planuri pentru justiție. Ce nu reușise Dragnea, își propusese să facă el, și anume să subjuge justiția. Și fix asta a făcut”
Reporter: Ați aflat de ce a vrut Cîțu să vă demită din funcția de ministru al Justiției? Care a fost rolul lui Iohannis?
Stelian Ion: În decembrie 2020, am fost numit ministru al Justiției și m-am apucat rapid de reforme, de corectat legile modificate de PSD în “epoca Dragnea”. Discutasem cu multe asociații ale magistraților care militaseră în perioada 2017-2019 pentru o justiție independentă, corectă și eficientă. Redactasem niște proiecte de lege bune, în care accesul în magistratură și promovarea la instanțele și Parchetele superioare, precum și în funcțiile de conducere, se făceau pe criterii meritocratice. Gândisem o organizare a instanțelor și a Parchetelor astfel încât puterea să nu fie concentrată în mâinile unui singur om. Propusesem o reformă inclusiv la nivelul CSM și al Inspecției Judiciare, pentru ca magistrații care comit ilegalități să fie trași la răspundere și să nu se mai folosească Inspecția doar pentru a-i hărțui pe magistrații incomozi Sistemului. Propusesem revenirea competenței de anchetare a magistraților corupți la DNA, pentru că în perioada anterioară, spre deosebire de SIIJ-ul cu zero rezultate, DNA a trimis în judecată multe dosare, obținând anual câte 10-15 condamnări definitive pentru corupție. Mai propusesem un sistem de numire a șefilor din Parchete care să diminueze mult factorul politic, cu un aviz conform din partea Secției pentru procurori a CSM. Deși aceste aspecte fuseseră apreciate la nivel european, în discuțiile purtate cu vicepreședintele Comisiei Europene și cu comisarul european pentru Justiție, ele au iritat mult Administrația Prezidențială. Klaus Iohannis avea alte planuri pentru justiție. Ce nu reușise Dragnea, își propusese să facă el, și anume să subjuge justiția. Și fix asta a făcut. În momentul în care, după luni de zile de refuz al unui dialog cu mine pe tema începerii procedurilor de selecție pentru șefia DIICOT și pentru alte funcții importante din DNA și Parchetul General, am declanșat în cele din urma această procedură, pentru că nu mai puteam lăsa într-un picior instituția care se ocupă cu combaterea criminalității organizate, așa cum fusese lăsată de Predoiu și Iohannis ani de zile, chestiunea asta a fost socotită de președinte o sfidare și un pericol. A urmat, automat, revocarea mea din funcție. Anterior sesizasem Comisia de la Veneția, în numele statului român, pentru a demonstra că soluția pe care o propusesem cu privire la anchetarea magistraților corupți era una corectă, în concordanță cu principiile unui stat de drept. Răspunsul venit din partea Comisiei de la Veneția mi-a dat dreptate, ceea ce l-a înfuriat din cale-afară pe Iohannis. Ludovic Orban a relatat despre presiunile la care și dumnealui, și Florin Cîțu – pe atunci premier – fuseseră supuși de către Klaus Iohannis pentru revocarea mea din funcția de ministru. De la Cîțu știam că Iohannis se enervase pentru că sesizasem Comisia de la Veneția și pentru că nu cedez în privința procedurii de numire a procurorilor de rang înalt. În momentul în care am decis începerea procedurii, vorbeam cu unii colegi că trebuie să mă aștept la presiuni și mai mari pentru înlăturarea mea din funcție. Însă era absolut iresponsabil să mai amân procedura de selecție a procurorilor, câtă vreme DIICOT nu mai avea procuror-șef plin de ani de zile, mergea pe interimate.
Reporter: Și cu refuzul avizului pentru „PNDL-ul lui Cîțu” cum a fost?
Stelian Ion: Povestea cu refuzul de avizare a Programului “Anghel Saligny” a fost doar un pretext ieftin. La minister nici nu aveam toată documentația pentru a da avizul. Și, în forma propusă, aș fi dat aviz, dar el ar fi fost negativ. Premierul putea trece însă peste avizul negativ, asumându-și propria răspundere juridică și politică.
„Bode a oprit procedurile de selecție începute de mine, apoi Predoiu a modificat proiectele de lege după bunul plac a lui Iohannis, pentru oligarhizarea sistemului judiciar”
Reporter: Și v-au executat. “Jihadul” lui Iohannis. Ce s-a ales de reformele propuse?
Stelian Ion: Imediat după revocare, Bode (Lucian Bode – n. red.) a oprit procedurile de selecție începute de mine, apoi Predoiu (Cătălin Predoiu – n. red.) a modificat proiectele de lege după bunul plac al lui Iohannis, pentru oligarhizarea sistemului judiciar și pentru controlul politic asupra numirilor în funcțiile de rang înalt și a dosarelor penale. CCR, prin judecătorii numiți de PSD și PNL, a primit comanda politică să facă praf un articol referitor la prescripția răspunderii penale, astfel încât mii de dosare penale de corupție, de criminalitate organizată și din alte zone de infracționalitate, cu prejudicii de milioane de euro, să fie închise. Predoiu i-a propus lui Ionannis niște procurori obedienți, inclusiv la DNA. Ulterior, PSD și PNL și-au rezolvat și problemele cu marii evazioniști, când Iohannis a promulgat legea prin care erau scăpați cei care au cauzat prejudicii de până într-un milion de euro. Dosarele lui Bode, Ciucă și ale altora au fost închise rapid. În schimb, noii procurori – numiți în funcție de Iohannis în colaborare cu valetul său, Predoiu – le-au deschis dosare colegilor mei pentru fapte închipuite. Sistemul își arată chipul hidos mai ceva decât pe vremea lui Adrian Năstase, când Statul devenise un Stat de tip mafiot.
„După ce am văzut că derbedeii ăștia au acaparat mare parte a justiției, am avut o scurtă perioadă în care m-am întrebat dacă mai are sens să continui cu politica. Și l-am văzut apoi pe Vergil Chițac cum i-a vândut o bucată de plajă șefului PSD Constanța…”
Reporter: E clar, Iohannis ne-a trădat până la capăt, trecând fără rușine în tabăra corupților, care-l menajează la televiziunile lor. În condițiile astea, ce e de făcut?
Stelian Ion: După tot acest dezastru abătut asupra justiției, după ce am văzut că derbedeii ăștia au acaparat mare parte a justiției și au compromis toate eforturile pe care le-am făcut în anii precedenți pentru întărirea independenței justiției, am avut o scurtă perioadă în care m-am întrebat dacă mai are sens să continui cu politica. Și l-am văzut apoi pe Vergil Chițac cum i-a vândut o bucată de plajă șefului PSD Constanța, cu care a avut și are și în prezent un blat. Apoi am văzut cum s-a apucat vârtos să vândă Constanța la bucată, mai ceva decât au făcut-o PSD-iștii pe care-i critica de formă în 2020. Toate acestea, dar mai ales stresul cauzat ani de zile de gestionarea defectuoasă a șantierelor din Constanța, de haosul creat și de aroganța suverană a primarului, m-au determinat să-mi asum candidatura la Primăria Constanța. În 2020 era cât pe ce să câștigăm. Ne-au împiedicat doar manipulările ordinare făcute de PNL cu sondajele de opinie, oamenilor inoculându-li-se ideea că doar Chițac are șanse să trimită PSD-ul acasă. Am demonstrat atunci că lucrurile nu stăteau așa, dar intoxicarea își făcuse efectul. Am fost umăr la umăr cu primarul actual, în condiții normale îl învingeam. Acum, nu-i va mai merge cu asemenea tertipuri, oamenii s-au lămurit cu cine au de-a face. Iar eu nu voi permite să se aleagă praful de orașul meu.
Reporter: La 46 de ani, cu ce v-ați mândri în viață, în profesie?
Stelian Ion: În primul rând, cu familia mea, copiii, soția, părinții. Sunt un om extrem de norocos. Mă mândresc și cu reușitele în plan profesional. Am reușit cam tot ce mi-am propus. Am absolvit o facultate bună, am intrat în Barou cu cea mai mare notă, la fel mi-am luat și definitivatul, am căpătat experiență în avocatură, dobândindu-mi independența financiară și profesională, activând ani de zile în cadrul propriului birou de avocatură. Chiar dacă nu m-am îmbogățit nici din avocatură, nici din funcțiile publice deținute până în prezent, fac parte din clasa medie din punct de vedere financiar și am ce-mi trebuie pntru un trai decent. Avocatura îți oferă satisfacții foarte mari. Nu e ușor, dar îmi place să nu am șefi și să-mi gestionez programul și timpul așa cum consider. Recunosc, simt o mare satisfacție când mă opresc oameni necunoscuți pe stradă și mă felicită că am luptat pentru dreptate în “Comisia Iordache”.
Reporter: Dezamăgiri în activitatea de deputat/ministru?
Stelian Ion: Dezamăgirile sunt legate de faptul că, pentru moment, s-a ales praful de toată lupta mea și a colegilor mei, pe care am dus-o în Parlament și la minister, pentru o justiție independentă. Iohannis și “comasații” PSD-PNL au acaparat vârfurile justiției și fac ce vor. Jaf mai mare și corupție mai multă în România decât e acum nu era nici în vremea Năstase–Stănoiu!
„Am votat constant anti-PSD. În timp am realizat că nu e mare diferență între PSD și PNL”
Reporter: Când ați votat prima dată? Pe cine? De atunci ați votat mereu? Pe cine?
Stelian Ion: Prima oară am votat în 1996, când au câștigat Convenția Democratică și Emil Constantinescu împotriva PDSR și a lui Ion Iliescu. De atunci am votat constant anti-PSD: Băsescu, nu Geoană; Iohannis, nu Ponta; Barna, nu Iohannis; Iohannis, nu Dăncilă. Cred că doar o excepție am făcut: Iliescu, nu Vadim, cu silă, în 2000. La Primărie, la fel – anti-PSD. De multe ori am votat și PNL, pentru că nu aveam altă variantă, deși în timp am realizat că nu e mare diferență între PSD și PNL.
Reporter: Cum i-ați caracteriza pe foștii colegi din USR care au plecat la alte partide?
Stelian Ion: Colegii care au plecat la alte partide sunt o dezamăgire pentru mine. Mai ales cei care au intrat în PSD, PNL sau AUR. Îmi pare rău de unii colegi care au plecat din politică sau au rămas în politică, dar independenți, ori să-și înființeze alte partide. Poate, la un moment dat, ne vom reuni din nou forțele, când vor realiza că se vor lovi de probleme similare și că rezolvarea nu e s-o ia de la zero, ci să încercăm să găsim soluții împreună.
Reporter: Cât de important e, în Constanța și la nivel național, că s-a făcut Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei)?
Stelian Ion: La început am fost sceptic, în primă fază, vedeam mai mult dezavantajele. Dar indiferent de unele inconveniente, de unele nepotriviri cu unele persoane, electoratul își dorește o Dreaptă puternică, unită, care să aibă forța să se bată cu PSD și cu valetul său, PNL, precum și cu extremiștii. Rezultatul pentru Dreapta Unită este mai bun decât suma rezultatelor individuale ale celor trei partide și la nivel național, dar și la nivel de Constanța, iar asta e mare lucru. Alianța Dreapta Unită ne mărește șansele de a câștiga Primăria.
„Tripleta Mazăre – Nicușor Constantinescu – Strutinschi a mai lăsat o moștenire: o rețea de firme și de interese care prosperă nestingherite și în ziua de azi, cu PNL-istul Chițac la Primărie”
Reporter: Care e moștenirea clanului Mazăre – Nicușor Constantinescu – Strutinschi?
Stelian Ion: Moștenirea lăsată de tripleta Mazăre – Nicușor Constantinescu – Strutinschi este una dezastruoasă. Terenurile Constanței au fost prăduite, retrocedate sau vândute ilegal. Asta a condus la distrugerea a hectare întregi de spații verzi, la apariția unor blocuri pe malul lacului, aproape de alte blocuri sau între case. Și încă nu s-au apucat să construiască toți cei care au dobândit aceste terenuri. Multe apar ca spații verzi publice, dar în acte sunt proprietatea privată a unor șmecheri. Și au mai lăsat moștenire acești indivizi o rețea de firme și de interese care prosperă nestingherite și în ziua de azi, cu PNL-istul Chițac la Primărie.
Reporter: De ce ar trebui să plece Vergil Chițac de la Primărie?
Stelian Ion: Pentru că nu vorbește cu constănțenii, nu-i ascultă, nu-i pasă de ei, este extrem de arogant. Nu a știut să gestioneze șantierele generate de proiectele preluate de la Făgădău. Nu a supravegheat aceste șantiere, nu a lucrat organizat, nu a etapizat lucrările, ceea ce a produs un haos de nedescris în oraș, timp de ani de zile. A vândut bucăți de plajă, deși este ilegal, și zeci de alte terenuri în tot orașul. A eliberat certificate de urbanism pentru construirea unor blocuri pe taluz. A aprobat mizeria de amenajare faraonică în mijlocul plajei, la Caelia, dislocând mii de metri cubi de nisip. A demolat stadionul Farul, dar nu a început nici acum lucrările pentru un stadion nou. Nu a construit nicio unitate nouă de învățământ, nicio sală nouă de sport. Ne-a blocat proiectul de amenajare a unui parc în zona Spectrum, a blocat și proiectele de bugetare participativă. Iar lista e mult mai lungă…
„Chițac – arogant, dezorganizat, depășit. Horia Constantinescu – escroc, aburitor, manglitor. Mohamad Murad – aliatul de nădejde al lui Vlad Țepeș”
Reporter: Cum ar arăta câteva scurte portrete ale celor mai notorii adversari politici la Primăria Constanța sau la Consiliul Județean? Vergil Chițac (PNL), Horia Constantinescu (PSD), Mohammad Murad (AUR)…
Stelian Ion: Vergil Chițac – arogant; îi este silă să stea de vorbă cu oamenii; dezorganizat; lipsit de viziune; depășit. Horia Constantinescu – escroc, așa cum sigur povestește; aburitor, manglitor, egolatru; portdrapelul intereselor mafiilor lui Adrian Năstase și Nicușor Constantinescu. Mohamad Murad – aliatul de nădejde al lui Vlad Țepeș în campania electorală!
Reporter: Cum vă raportați, ca viitor primar, la Farul Constanța, Gică Hagi, Simona Halep, Horia Tecău, Eliza Samara?
Stelian Ion: Farul Constanța este un brand puternic al Constanței. Noi, constănțenii, suntem norocoși că am avut și avem astfel de sportivi de excepție. Da, Gheorghe Hagi avea dreptate, ei chiar merită statui. Dincolo de dimensiunea sportivă colosală, admir și la Gheorghe Hagi, și la Simona Halep caracterul. Oameni serioși, muncitori, modele pentru tineri. Suntem datori să amenajăm baze sportive pentru a le permite micilor Hagi și Halep, nedescoperiți încă, să alerge, să practice sport, să-și descopere talentul și să-și urmeze visul. Acești oameni sunt printre cei mai buni ambasadori pe care-i avem.
„Klaus Iohannis – un pigmeu în trup de uriaș. Caracter mic, meschin, extrem de egoist. A ratat o șansă istorică. A considerat că e mai important să se plimbe cu niște avioane luxoase decât să se plictisească printre paginile de istorie alături de Carol I – neamț și el, dar ce neamț!”
Reporter: Cum ar arăta un scurt portret al lui Klaus Iohannis?
Stelian Ion: Un pigmeu în trup de uriaș. Caracter mic, meschin, extrem de egoist, arogant, iubitor de lux. A ratat șansa istorică de a rămâne în cărțile de istorie alături de Cuza, drept cel mai valoros și modernizator președinte al României după ’89. A pierdut acest tren al istoriei pentru că a considerat că e mai important să se plimbe cu niște avioane luxoase decât să se plictisească printre paginile de istorie alături de niște figuri precum Carol I – neamț și el, dar ce neamț! Pe fiul meu îl cheamă Carol, din prețuire și admirație pentru acest rege care a însemnat atât de mult pentru România modernă, și în special pentru Dobrogea și Constanța.
Reporter: Pe Vladimir Putin cum l-ați descrie?
Stelian Ion: Pornirea acestui război e o crimă. Păcat de zecile și sutele de mii de tineri băgați în groapă, într-un război absurd. Să vrei în secolul XXI să refaci imperiul țarist e o nebunie. De la Putin nu aveam nicio așteptare, dictatura, arbitrariul au intrat prea adânc în ADN-ul unora. Dar mi-aș fi dorit sincer să văd mai puțină ipocrizie și mai multă solidaritate cu proiectul european din partea unor țări membre UE, precum Austria, care una spun și alta fac, care se bucură tovărășește de gazul rusesc, dar pe noi, românii, ne țin în afara Schengen.
Reporter: Cum vedeți rezolvarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina?
Stelian Ion: Nu cred că se va sfârși într-un fel în care o parte să câștige deplin și cealaltă să piardă tot. Deja pierderile sunt imense și de o parte, și de alta. Ce-mi doresc însă este să fim cu toții în siguranță, iar apartenența noastră la NATO și UE e cea mai bună garanție.
5 realizări ca deputat / ministru
1. “Fără penali în funcții publice a devenit lege în România. Acest principiu nu e încă ridicat la rang de Constituție, dar am impus adoptarea acestei legi.”
2. „Ca deputat, prin insistența și fermitatea din «Comisia Iordache» și prin unele contestații împotriva modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală, am reușit blocarea unor modificări nocive.”
3. „Ca ministru, am evitat un dezastru în momentul pronunțării unei decizii a CCR referitoare la obligativitatea motivării odată cu pronunțarea deciziei penale. Am contribuit la modificarea legii în timp-record, iar consecințele nefaste ale unui posibil vid legislativ au fost evitate.”
4. „Am pus bazele unei etape noi în digitalizarea sistemului judiciar (162 de milioane de euro), construirea a trei noi sedii de instanțe și cinci depozite pentru bunurile provenite de la confiscările din infracțiuni, toate în cadrul componentei PNRR pentru justiție.”
5. „Am selectat procurori europeni delegați competenți pentru Parchetul European.”
5 priorități pentru Constanța
1. „Investiții pentru viitorul Constanței: o școală, două grădinițe și o creșă; asigurăm paza în școli; reabilităm și deschidem toate curțile școlilor și în afara orelor de curs.”
2. „Amenajăm parcări subterane și supraetajate în Constanța.”
3. „Rezolvăm problemele de trafic rutier prin finalizarea șantierelor, corectarea proiectelor aflate în derulare, întreruperea liniei continue de pe Bd. Alexandru Lăpușneanu, corectarea sensurilor de circulație în urma realizării unui studiu de trafic la nivelul întregului municipiu (nu există un asemenea studiu, s-au făcut numai câteva tentative de studii, pe bucățele).”
4. „Departament în Primărie pentru atragerea investițiilor și relația cu agenții economici.”
5. „Deschidem Primăria către constănțeni: digitalizăm serviciile publice, lansăm harta online a lucrărilor publice cu informații despre natura lucrărilor, costul și durata acestora, plățile efectuate, instalăm un easy-box pentru eliberarea documentelor nu doar în timpul programului de lucru, ci atunci când au timp constănțenii să vină să le ridice.”
10 întrebări-blitz
1. Cel mai bun președinte al României? Dar cel mai nociv?
– Cel mai bun: Băsescu. Cel mai nociv: Ceaușescu. Ordinea ar fi așa: 1. Băsescu; 2. Constantinescu; 3. Iohannis; 4. Iliescu; 5. Ceaușescu. Îmi vine să-l pun pe Iohannis chiar și sub Ceaușescu și sub Iliescu… îl las totuși pe 3, pentru că Ceaușescu a fost dictator, practic n-a fost președinte, iar Iliescu venea tot de pe-acolo și a făcut mineriadele, plus mafiotizarea României…
2. Joe Biden sau Donald Trump?
– Joe Biden.
3. UE/NATO sau suveranism?
– UE plus NATO.
4. Alegeri locale într-un tur sau în două tururi?
– În două tururi.
5. Locul din România în care v-ar plăcea să trăiți toată viața, excluzând Constanța.
– Constanța ește orașul meu de suflet, nu pot să-l exclud. Pe locul 2 – Brașovul.
6. Țara în care ați alege să vă mutați, dacă ar trebui să părăsiți România.
– Grecia.
7. Viața la țară sau la oraș?
– La oraș.
8. Concediu la mare sau la munte?
– Vara mare, iarna munte.
9. Mâncarea preferată.
– Mâncarea turcească / arăbească.
10. Campionatul Mondial de fotbal sau Jocurile Olimpice?
– Amândouă sunt competiții formidabile, cele mai mari, dar Mondialul de fotbal e, totuși, pe primul loc, are mai mult magnetism.
CMF: 21240009.