Nu există nici măcar un proiect început pentru construirea unei grădinițe sau școli în Constanța. N-a fost pusă nicio cărămidă în mandatul primarului PNL

ian. 31, 2024 | Constanța, Tineri și educație

În loc să privească spre viitor și să investească în viitorul copiilor noștri, Chițac alocă resurse foarte mici pentru educație. Amintesc că în luna octombrie anului trecut, primarul a tăiat 10 milioane de lei de la învățământul preuniversitar, declarând că „NU SUNT PROBLEME“.

Nu doar că nu a construit nici măcar o grădiniță nouă, însă nici de reabilitat și repus în funcțiune ceea ce există deja nu a fost în stare. Încă din 2022, consilierii USR au propus alocarea a 500.000 de lei pentru reabilitarea Grădiniței nr. 16 – ce stă închisă din cauza deteriorării avansate. Primarul Chițac știe, însă nu îl interesează, mai ales că este un proiect venit din partea USR.

Consilierii municipali USR s-au rugat de primar ca măcar să pună în aplicare legea referitoare la deschiderea curților școlilor. Să aibă un dialog cu directorii de școli, să îi convingă să respecte legea, adică să pună la dispoziția copiilor aceste locuri, pentru că e important să facă sport și mișcare.

Mai mult, sunt zeci de copii care fac sport de performanță și care au rămas fără bază de antrenament. Nu mai există așa ceva în Constanța.

Acești copii, sportivi de mare calibru, cu medalii naționale și internaționale, sunt nevoiți acum să se suie în tren dimineața și să se ducă împreună cu antrenorul lor la București. Se antrenează acolo și seara, istoviți, se întorc în Constanța. A doua zi o iau de la capăt.

Primarul Chițac putea să reabiliteze sala de la complexul Badea Cârțan, nimic nu l-a împiedicat, avea chiar și banii alocați pentru anul trecut – 500.000 de lei, în urma procesului de bugetare participativă inițiat de USR. Așa cum are un protocol semnat cu Palatal Copiilor, care asigură bază legală pentru a începe lucrări acolo, și, la fel, nu a făcut nimic.

Din fericire, se poate și altfel. În sectorul 2 din București, de exemplu, colegul nostru Radu Mihaiu are patru grădinițe începute anul trecut și care vor fi finalizate în acest an, construiește săli de sport, reabilitează școli. În Brașov, cu 5 milioane de lei, primarul USR Allen Coliban a construit de la zero o grădiniță cu o capacitate pentru 90 de copii. La Timișoara, Dominic Fritz are în construcție 84 de săli de clasă noi, 3 săli de sport și 3 săli multifuncționale pentru școli.

USR a demonstrat că se poate și altfel. În 2024, putem face asta și la Constanța!