Disputa pe cale să se nască între Ministerul Justiției și CSM, într-o primă fază, privind sistemul informatic din justiție nu poate fi privită doar ca o ceartă între două instituții. Efectele acesteia pe termen mediu și lung pot fi catastrofale.
Pe scurt: Ministerul Justiției a încercat să centralizeze și să conecteze calculatoarele și laptopurile din instanțe. CSM se opune acestei măsuri. Cert este că digitalizarea și implementarea ECRIS 5 trebuie să continue, altfel riscăm să pierdem banii și să continuăm cu actualul sistem de Ev Mediu.
Sunt două elemente de clarificat:
1. Acuzațiile CSM că Ministerul Justiției a luat unilateral decizia de a centraliza întregul sistem informatic din instanțe la nivelul ministerului și suspiciunile că acest lucru ar putea face ca persoane neautorizate să aibă acces la informații din dosarele de judecată nu pot rămâne fără răspuns. A acționat singur MJ? Ce garanții au fost date că sistemul nu poate fi folosit pentru a obține informații?
2. Pe de altă parte, CSM s-a decredibilizat suficient de-a lungul timpului încât să nu ridice semne de întrebare orice decizie pe care o ia, cum este cea de acum de a nu se supune solicitării Ministerului Justiției și de a bloca procesul de digitalizare în forma gândită de ministra Gorghiu.
Justiția este un serviciu public și este nevoie ca opinia publică să știe ce se află în spatele acestei dispute între CSM și Ministerul Justiției. Orice întârziere în a clarifica lucrurile va afecta funcționarea sistemului judiciar.