Comunitatea tătară din Constanța este foarte puternică și are oameni remarcabili. Mă bucur că frământările care au existat de-a lungul timpului la nivelul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) au fost depășite și situația s-a clarificat.
În ședința de Consiliu Local din această lună, în urma semnalului de alarmă pe care l-am dat, primarul Vergil Chițac a retras proiectul prin care voia să direcționeze 100.000 de lei, bani publici, către persoane care nu au nicio legitimitate în UDTTMR.
Retragerea acestui proiect reprezintă o dovadă clară că Gelil Eserghep nu mai reprezintă legal comunitatea tătară așa cum, în repetate rânduri, a transmis Comitetul de Reorganizare al UDTTMR.
Aș vrea să subliniez și faptul că semnătura lui Vergil Chițac pe Referatul de aprobare a unui Acord de parteneriat între Primărie și o persoană care nu mai reprezenta legal UDTTMR rămâne o mărturie a modului în care primarul PNL a condus Primăria și a dispus cheltuirea banilor publici.
Primarul avea instrumente la îndemână să verifice din punct de vedere legal către cine direcționează banii constănțenilor. Nu a făcut-o. Chiar și atunci când a anunțat că retrage proiectul de pe ordinea de zi a declarat că există o solicitare în acest sens de la „președinte Gelil Eserghep”. Eserghep nu mai reprezintă legal comunitatea tătaro-turco-musulmană de ceva vreme, însă Chițac s-a făcut că nu știe.
Lucrurile nu se pot opri aici. Instituțiile statului trebuie să verifice cum s-au făcut astfel de plăți în trecut, cum au fost deturnate resurse care se cuveneau comunităților minorităților naționale către persoane fără legitimitate.
Ziua limbii tătare trebuie sărbătorită și la Constanța și comunitatea tătaro-turco-musulmană trebuie susținută și respectată, așa cum trebuie susținute și respectate toate comunitățile minorităților naționale pe plan local. O dovadă de respect este inclusiv ca administrația locală să distingă între legitimitate și impostură și să ia decizii în favoarea respectării legii.