Două pericole care pândesc dosarul 10 august și care sunt soluțiile

aug. 10, 2023 | Justiție

Cinci ani de la intervenția violentă a jandarmilor împotriva manifestației pașnice din Piața Victoriei. De două zile, dosarul 10 August a fost trimis în instanță. Târziu. Din cei 8 ani până se împlinește prescripția răspunderii penale pentru cele mai multe infracțiuni, cinci au fost consumați în stadiul de anchetă. Nu putem să nu ne amintim cum conducerea DIICOT numită de Iohannis cu încălcarea avizului negativ al procurorilor din CSM a încercat scăparea șefilor din Jandarmerie. Asta a fost una dintre cauzele pentru care durata urmăririi penale s-a prelungit atât de mult.

Sunt două pericole care pândesc acum dosarul 10 august: (1) să stea prea mult în instanță și să se ajungă la prescripție și (2) să se limiteze doar la incriminarea reprezentanților Jandarmeriei, iar cei care au stat la butoanele politice ale acțiunii violente din Piața Victoriei să nu fie în niciun fel trași la răspundere.

Sunt două soluții pentru a îndepărta aceste pericole:

1. Dosarul trimis în instanță să fie judecat cu celeritate, pentru că mai sunt doar trei ani până să intervină prescripția. Misiunea pentru judecători nu este chiar simplă. Sunt multe victime ale acelor infracțiuni în dosar, multe părți civile care trebuie audiate, iar inculpații vor folosi toate mijloacele pentru a trage de timp.

2. Ancheta procurorilor să continue pentru a identifica și personajele politice care au gândit acțiunea de reprimare a manifestației pașnice de sub geamul Guvernului. În acest moment, niciun politician nu este trimis în judecată, autorii morali pentru ce s-a întâmplat pe 10 august n-au nicio emoție. Este nefiresc, pentru că jandarmii nu au luat deciziile de capul lor, ci comandanții lor au primit niște semnale de la politicienii aflați atunci la putere.