Complexul Bar Orient (Vila Reginei Maria) din centrul stațiunii Mamaia va fi salvat! 

iul. 28, 2023 | Constanța

Anul trecut, în luna august, primăria lui Vergil Chițac emitea un certificat de urbanism pentru demolarea complexului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia – un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul regal din perioada interbelică.

Alături de colegul meu, senatorul Remus Negoi și consilierii municipali USR Constanța am acționat imediat și am început toate demersurile legale pentru a salva clădirea. Un pas important a fost trimiterea către Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța o solicitare de clasare în regim de urgență a complexului în lista monumentelor istorice. 

De asemenea, în luna octombrie 2022, consilierii USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric. Practic, proiectul, aprobat prin vot majoritar, a reprezentant asigurarea de care aveam nevoie ca această clădire istorică, pe care Chițac nu avea nicio problemă să o radă de pe fața pământului pentru a face loc unui nou hotel, să fie salvată. 

Direcția Județeană pentu Cultură (DJC) a confirmat, în urma sesizărilor pe care le-am făcut, că Bar Orient corespunde tuturor cerințelor și criteriilor legale de a fi clasat ca monument istoric. Iar luna trecută, ca rezultat al acțiunilor USR, DJC a dat aviz favorabil pentru clasarea complexului Bar Orient ca monument istoric, clădirea fiind, practic, salvată de la demolare.

Nu ar fi trebuit niciodată ca un primar și o administrație locală să permită și chiar să încurajeze, prin nepăsare și tăcere, distrugerea reprerelor culturale unice ale unui oraș. 

Acestea sunt faptele: dacă USR nu făcea nimic, astăzi Bar Orient nu ar fi fost o clădire istorică, ci doar istorie în sensul cel mai rău al cuvântului.

Mulțumesc colegilor consilieri USR Constanța și tuturor celor care au contribuit la salvarea acestei clădiri!