Ce a făcut primarul sectorului 4 în București a fost o demonstrație politică a abuzului de forță. Și-a arătat mușchii, cum ar veni. Doar că e ilegal și abuziv cap-coadă.
Să discutăm doar un aspect. Daniel Băluță a folosit în disputa sa cu primarul general Nicușor Dan instituții publice locale, de parcă erau angajații lui aduși de acasă.
Rolul polițiștilor locali este să apere legea și comunitatea, nu să participe și să apere ilegalități. Polițiștii locali nu sunt bodyguarzi primarului și ai acțiunilor lui ilegale. Așa cum polițiștii naționali, cei aflați în subordinea ministrului de Interne Predoiu, nu pot asista pasiv la încălcarea legii. Și ei sunt obligați să apere legea și cetățenii.
Cătălin Predoiu are de dat explicații publice. Activitatea sa anterioară, de ministru al Justiției, și studiile de drept ar fi trebuit să-l ajute să înțeleagă cine încalcă legea la planșeul de la Piața Unirii din capitală și care e rolul poliției naționale și al celei locale. Ne-am obișnuit ca Predoiu să joace la mai multe capete, ca să-și păstreze funcțiile și privilegiile. Stă ascuns până se ivește o ocazie din care să profite sau până i se cere să acționeze.
Înclinația primarilor de a-și fideliza polițiștii locali îmbracă mai multe forme: îi aleg din anumite grupuri sociale (clanuri, în cazul lui Băluță), le acordă sporuri salariale și alte beneficii. În Constanța, primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre, ocolind o reglementare la nivel național, pentru încadrarea polițiștilor locali la „condiții speciale de muncă”. Datorită inițiativei lui Chițac, polițiștii locali vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Consilierii PSD și PNL au votat proiectul fără nicio reținere.
Sursa foto: Digi 24