Tot mai mulți fugari cu nume celebre ne râd în nas de peste granițe, în loc să fie în închisoare, să-și ispășească pedeapsa. Ministrul Predoiu cugetă de luni de zile asupra unor măsuri care să îi împiedice pe inculpați să mai părăsească țara sau, când nu o face, dă vina pe CSM că i-a avizat negativ propunerile.
Nu mai este timp de pierdut cu toanele dlui Predoiu. Am depus în Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală, care să ofere un instrument suplimentar în sprijinul magistraților pentru a preveni situațiile în care inculpații își fac bagajele și fug din țară înaintea rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare. Nu inventăm instituții absolut noi, ci oferim niște instrumente utile magistraților.
Propun, în primul rând, ca în enumerarea scopurilor pentru care se instituie măsurile preventive să fie cuprins, în mod expres, și scopul prevenirii sustragerii de la executarea pedepsei, așa cum era în vechiul CPP.
Este nevoie, totodată, de majorarea duratei pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar (și cea a controlului judiciar pe cauțiune) de la 5 la 7 ani.
În plus, propun ca temeiul juridic al arestării preventive să fie suplimentat cu ipoteza în care inculpatul a fugit sau s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la executarea pedepsei ori a făcut pregătiri de orice natura pentru astfel de acte.
O altă schimbare preconizată este aceea a adăugării a încă unui temei de arestare preventivă (și arest la domiciliu), și anume: „există suspiciunea rezonabilă că, după stabilirea în primă instanță, în cauză, a unei pedepse cu detențiunea pe viață sau cu închisoarea mai mare de 3 ani, inculpatul se va sustrage de la executarea pedepsei”.
La fel de importantă este și propunerea să existe posibilitatea luării măsurii preventive odată cu sentința pronunțată în primă instanță, pentru că, în prezent, judecătorul nu poate lua măsuri preventive în cadrul sentinței, doar, în mod paradoxal, înaintea pronunțării sentinței sau după pronunțare.
De multe ori, fugarii se folosesc și de breșele aflate în legislațiile altor state și aici rolul Ministerului Justiției este foarte important pentru a aduce pe agenda Comisiei Europene și pe agenda JAI acest subiect, dar până să ajungem la eventuale directive europene, avem de îmbunătățit în țară această legislație.
Proiectul pe care l-am depus conține acele măsuri necesare, la îndemână, pentru a opri inculpații să fugă de executarea pedepsei. Singurul lucru de care este nevoie este voința politică a majorității PSD-PNL-UDMR care domină Parlamentul. Sper să aibă această voință și să voteze proiectul pe care îl propun, ca să îi oprim pe fugari înainte de a ajunge la graniță.