Am depus astăzi la Avocatul Poporului și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sesizări în legătură cu refuzul Guvernului de a aplica legea 154/2021

feb. 26, 2024 | Constanța, Parlament

Este vorba de amânarea de la an la an a acordării indemnizațiilor legale pentru urmașii persoanelor deportate, persecutate, strămutate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial pe motive etnice.

Împreună cu colegul meu, senatorul Remus Negoi, și cu reprezentanți ai Asociației Urmașilor Deportaților Dobrogea, în curs de înființare, solicităm, în numele a zeci de mii de beneficiari ai legii 154/2021, să nu se mai proroge drepturile stabilite prin lege.

În Camera Deputaților, am depus un nou amendament pentru intrarea vigoare a acestei legi din acest an, din luna iulie.

Urmașii persoanelor deportate și persecutate pe motive etnice au ajuns bătaia de joc a statului român, pe lângă faptul că părinții lor au avut de suferit în acea perioadă, au avut condiții foarte grele de viață și unii au și murit atunci.

Este al treilea an consecutiv în care statul statul român, prin reprezentanții săi din Guvern și Parlament, își bate joc de acești oameni.

Recent, premierul Ciolacu spunea, într-un interviu televizat, că nu știe de această lege. Este inacceptabil să voteze o astfel de lege și să spună după aceea că nu știe nici că s-a dat această lege, nici că au prorogat-o de trei ori. Vom ajunge și la premierul Ciolacu, să-i reamintim de legea pe care a votat-o în Parlament și pe care o blochează de la Guvern.

Așteptăm răspunsurile de la Avocatul Poporului și de la CNCD. Cert este că nu vom renunța să solicităm aceste drepturi. Vom merge mai departe și la CCR. Și sunt convins că, dacă nu se va găsi un răspuns pozitiv în țară pe acest subiect, se va merge inclusiv la CEDO.

Urmașii persoanelor persecutate pe motive etnice sunt hotărâți să meargă mai departe și îi vom sprijini!