Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța

aug. 3, 2023 | Tineri și educație

În mijlocul verii, din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, 7 sunt fără medic. O situație inadmisibilă, pentru că, în această perioadă, la Constanța numărul de solicitări către SAJ este dublu față de restul anului.

Cazurile revoltătoare de la Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, iar un bărbat a fost trimis acasă unde a murit, se pot repeta oricând și la Constanța.

Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent.

Spre exemplu, deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan. De asemenea, sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă.

O situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină. 

În luna aprilie, și colegul meu, senatorul @Remus Negoi, i-a solicitat ministrului Rafila trimiterea de urgență a unui corp de control la SAJ Constanța, una dintre problemele semnalate fiind aceea că graficele de lucru ale medicilor și operatorilor registratori de urgență pentru luna următoare erau întocmite abia în ultima zi a lunii.

SAJ Constanța are nevoie de resuscitare. Trebuie intervenit urgent!

Sistemul medical al lui Rafila este grav bolnav, iar ministrul PSD trebuie să înceteze să se comporte ca și când a fost luat prin surprindere și să mimeze reacții atunci când se întâmplă nenorociri greu de imaginat pentru o țară membră UE în anul 2023.